. Булимия
Начало Диети
Диетa
 

Булимия

Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено “прочистване на организма”, което се осъществява по различен начин – чрез самопредизвикано повръщане, взимане на очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми. Това хранително нарушение, подобно на анорексията се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години. Булимията има много причини, но една от най-честите е депресията.

Друг отключващ момент е свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета, което създава доминанта за специален свръхконтрол върху теглото. Има жени с анорексия, които имат булемични пристъпи. Силният, неконтролиран глад може да последва като реакция на хроничното полугладуване.

Булимично поведение може да се появи и при жени с нормално тегло, които никога не са имали анорексия, но имат силно желание да имат много по-слаба фигура. Булимията може да доведе до свръхтегло и затлъстяване, но обикновено теглото не се променя забележимо, поради прилагането различни начини за изхвърляне на поетата храна.

Bulimia


Епизодите на голямото ядене се явяват често, поне няколко пъти в седмица. Обикновено те продължават по-малко от 2 часа, но понякога може да са много продължителни. Най-често се консумира високо калорична, лесно смилаема храна като сладолед, тестени храни и бонбони, средно около 3000 ккал при епизод. Жените се срамуват от това неконтролирано ядене и крият за него. Извън пристъпите те следват свои строги правила кога не трябва да ядат (например не по-рано от 6 часа вечерта), какво не трябва да ядат (повечето имат дълъг списък от “забранени храни”) и колко трябва да ядат (например не повече от 1000 ккал дневно).

Като резултат, храненето е стереотипно и нетърпящо промени. Типично пристъпите на неконтролирано ядене се провокират от нарушаването на тези създадени от жените правила. Друга обща причина са събития или обстоятелства, които предизвикват отрицателни психични състояния, например: депресия, тревожност, гняв, досада. Много от лицата с булимия имат проблеми с контролиране на реакциите си в другите сфери на поведението си. Някои имат проблеми с алкохолизъм или зависимост от лекарства.

В началото на булимията не се наблюдават никакви нарушения на лабораторните показатели (изследванията на кръвта, урината, т.н.), което въвежда в заблуждение, че няма нищо страшно. Приемането на големи количества храна, което се редува с продължително гладуване, повръщане, взимане на очистителни или диуретични лекарства с времето обаче, може да доведе до сериозни здравни усложнения. Може да настъпят състояния на дехидратация (обезводняване), при която нивата на електролитите в кръвния серум се повишават. Анемията е честа, но тя може да се скрие от наличието на концентриране на кръвта. В резултат на прилаганото “прочистване’ на организма, чрез продължителното гладуване, повръщане, очистителни и др. може да се развият и други хранителни дефицити, които да влошат здравето и работоспособността. След известно време може да се развие остеопороза, да се появят бъбречни камъни.

Лечение

Няма общо прието лечение за булимия. Клинични изпитвания са били проведени с трициклични антидепресанти, МАО инхибитори, флуоксетин, литиев карбонат, тразодон, и бупропион. Една част от изледванията е преглеждала булимията като наркомания-разстройство. Въпреки всичко булимията е свързана с дълбоки психологически проблеми и липса на чувство за контрол. На нея трябва дасе обърне сериоано внимани при съответните компетентни лица.

Пост-ефекти от булимия

Циклите на булимия могат да предизвикат понякога следните смущения:

• нарушение целостта на емайла на зъбите от стомашни киселини.
• устна травма, в които повтарящоте спускане на пръстите или други предмети, предизвиква разкъсване на лигавицата на устата или гърлото.;
• хроничен рефлукс на стомаха след хранене;
• хипокалиемия, причинена от честото повръщане;
• подуване на слюнчените жлези;
• езофагит;
• сълзене или руптура на хранопровода, причинена от многократно принудени повръщане;
• дисбаланс на електролитите, което може да доведе до сърдечна аритмия, сърдечен арест, и дори смърт;
• пептична язва;
• панкреатит;